Vijesti

Naslovna » Vijesti » Zajednička fotografija oboljelih od MS-a

Zajednička fotografija oboljelih od MS-a

MS zajednica u Hrvatskoj obilježila Nacionalni dan multiple skleroze ispred gradske uprave u Biogradu na moru informiranjem javnosti o „bolesti s tisuću lica“ te dvodnevnim XIII. Hrvatskim simpozijem oboljelih od multiple skleroze

 

 02.10.2023. Nacionalni dan multiple skleroze obilježen je osim u Zaboku, ovog vikenda i u Biogradu na moru snimanjem zajedničke fotografije sa preko 170 osoba oboljelih od multiple skleroze ispred gradske uprave u Biogradu na moru u organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske i udruga svih članica, pa tako i Društva multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije. Kroz druženje s građanima informirali su javnost o multipli sklerozi „bolesti s tisuću lica“.

 

Na javnom događaju poručili su da javnost često ne vidi što se zbiva iza relativno normalnog izgleda oboljelih. Oboljeli od multiple skleroze skrivaju bol, vrtoglavice, probleme s vidom, kognitivne probleme, seksualne probleme, inkontinenciju, depresiju i niz drugih simptoma. Mnogi zbog njih imaju problema sa zadržavanjem radnog mjesta i nerazumijevanjem okoline pa je važno pokazati da postoje, te da im je potrebno osigurati kvalitetu života istovjetnu s ostalim građanima. Snimili su i zajednički fotografiju u narančastim majicama sa znakom Supermana i slogana „Borim se s multiplom sklerozom, a koja je tvoja supermoć?“

Nakon snimanja fotografije u centru Biograda na moru u hotelu Adria održao se XIII. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze kroz niz edukativnih predavanja vodećih stručnjaka koji se bave multiplom sklerozom u Hrvatskoj, kao što je profesor Mario Habek sa KBC-a Zagreb, doktorice Barbara Barun i Tea Mirošević Zubonja, predsjednica SOIH-a Marica Mirić, profesor psihologije Boris Blažinić te mnogi drugi. Za dobro raspoloženje u večernjim satima pobrinuo se Vlatko Štampar.

Iz Društva multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije simpoziju je prisustvovalo 14 osoba oboljelih od MS-a s područja Krapinsko – zagorske županije.

 

O Nacionalnom danu multiple skleroze

Na inicijativu Saveza društava multiple skleroze Hrvatske i udruga članica, Hrvatski Sabor 17. travnja 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze 26. rujna. Time su oboljeli od MS-a diljem Hrvatske dobili priznanja za njihovo postojanje u zajednici i društvu. Svrha obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze jest upravo podizanje svijesti o toj bolesti kao globalnom problemu, te poticanje na promjene u svrhu poboljšanja kvalitete života oboljelih.

 

O multipli sklerozi

U Republici Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 7000 osoba, te taj broj nažalost svakim danom raste. Multipla skleroza je autoimuna, neizlječiva bolest, a svaka osoba sa MS-om ima različite simptome, pa je zato i nazivaju „bolest s tisuću lica“. Svaka osoba sa multiplom sklerozom, bez obzira što se na njoj vide ili ne vide znakovi bolesti suočava se sa nizom „nevidljivih“ simptoma. Mnoge osobe s multiplom sklerozom skrivaju svoju bolest, te se boje da će ukoliko kažu da imaju MS dobiti otkaz, ostati bez obitelji ili izgubiti prijatelje.

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content