Vijesti

Naslovna » Vijesti » Dan volontera – javna tribina

Dan volontera – javna tribina

Dana 5. prosinca 2012. održana je javna tribina pod nazivom „Udruge – pokretači zajednice“. Javnu tribinu su organizirali Mreža udruga Zagor, Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije i Program E-misija, uz potporu Krapinsko – zagorske županije. Javna tribina organizirana je povodom Međunarodnog dana volontera koji se obilježava diljem svijeta na ovaj datum. Gosti javne tribine bili su Darko Ciglar iz Autonomnog centra- ACT Čakovec, Petra Pekica iz Mreže mladih Hrvatska i Nataša Hlaban iz Krapinsko-zagorske županije. 30 predstavnika i predstavnica iz udruga s područja županije postavljali su pitanja vezana uz volonterstvo, financiranje udruga ali i kako pronaći partnere za projekte. Tribinu je podržala i županica Krapinsko-zagoreske županije, gđa Sonja Borovčak koja je pozdravila prisutne i tematiku koja se dobro uklopila u obilježavanje Međunarodnog dana volontera.

Javna tribina podijeljena je na tri teme:

  1. Financiranje udruga putem natječaja
  2. Umrežavanje, povezivanje i partnerstvo
  3. Volonterstvo – važnost za zajednicu

Moderatorica tribine bila je Svjetlana Pripeljaš iz  Društva multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije.

Nataša Hlaban iz Krapinsko-zagorske županije u svoje je izlaganje uvrstila i načine zajedničkog nastupa organizacija civilnog društva i Županije. Županija je često partner organizacijama civilnog društva u projektima. Neki od programa i natječaja na kojima su bili partneri uključuju: IPA IV komponentu, program Progress, Mladi na djelu, Europa za građne, Daphne III i mnoge druge. Između ostalog spomenula je kako Krapinsko – zagorska županija godišnje izdvaja preko 4 milijuna kuna bespovratnih sredstava za organizacije civilnog društva.

Zatim je Ivana Radanović iz Mreže udruga Zagor govorila je o programima koje udruge mogu koristiti od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a najveći osvrt bio je na potprogramu Grundtvig zbog iskustva Mreže na tom programu. Naime, Mreža udruga Zagor provodi projekt „Say Cheese“ u sklopu potprograma Gruntvig.

Nakon teme financiranja udruga Mladen Djurkinjak je pobliže objašnjavao pojam partnerstva. Osim osnovnih pojmova osvrnuo se i na razloge sklapanja partnerstava, preduvjete za uspostavu partnerstva, izazove partnerstva te partnerstva u EU projektima. Prisutnima su pružene informacije bile vrlo interesantne iz razloga što su se svi navedeni primjeri temeljili na stvarnim situacijama i iskustvima iz projekata.

Gošća iz Mreže mladih Hrvatske bila je Petra Pekica koja je kroz svoju prezentaciju predstavila ustroj i djelovanje Mreže mladih Hrvatske i kako funkcionira umrežavanje na nacionalnoj razini.

Posljednja tema javne tribine bila je Volonterstvo – važnost za zajednicu. U ovoj prezentaciji, Darko Ciglar iznio je osnovne pojmove koje se vežu uz volonterstvo. Objašnjavao je što je volontiranje, tko su volonteri, tko su organizatori volontiranja, kako udruge mogu motivirati volontere i zašto je volonterstvo važno za zajednicu. Tijekom izlaganja spomenuo je mnoge primjere koje su izvukli iz anketa, poput razloga za početak volontiranja, razlog odustajanja i koristi volontiranja. Osim toga iznio je i vrlo interesantne statističke podatke o volontiranju za 2011. godinu. U toj godini broj organizatora volontiranja iznosio je 344. Broj volontera u toj godini bilo 15.999. Broj volonterskih sati za tu godinu sakupljeno je ukupno 1.048.659.

Ovakva javna tribina pokazala se vrlo uspješnom te je potaknula organizatore da organiziraju još više sličnih tribina na različite teme koje su aktualne za udruge.

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content