Vijesti

Naslovna » Vijesti » Društvo kod Predsjednika RH

Društvo kod Predsjednika RH

Predsjednik Milanović razgovarao s članovima Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije povodom Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je sastanak s predstavnicima Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije, a povodom obilježavanja Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze, 26. rujna, te 20 godina rada spomenutog Društva.

Predstavnici ove dobrotvorne i humanitarne udruge upoznali su predsjednika Milanovića sa svojim aktivnostima usmjerenim na unapređenje liječenja, istraživanje, rehabilitaciju i zaštitu osoba oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti kao i svih osoba s invaliditetom. Društvo trenutno broji 183 članova i članica s područja Krapinsko-zagorske županiji, pri čemu su naglasili kako u županiji imaju najveći broj oboljelih u odnosu na broj stanovnika u komparaciji sa svim ostalim županijama u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj ima oko 7000 oboljelih od multiple skleroze i to su većinom žene, rečeno je na sastanku. Članovi Društva informirali su predsjednika Milanovića o napretku u liječenju te bolesti te istakli kako je liječenje danas sve kvalitetnije i besplatno. Iako nije izlječiva, bolest se može držati pod kontrolom ako se na vrijeme i kvalitetno počne liječiti, a za oboljele je jako važna i podrška obitelji i zajednice u kojoj žive, rekli su članovi Društva. Društvo se najvećim dijelom financira projektno, novcem iz Europskog socijalnog fonda, a financijsku podršku daju im i resorna ministarstva.

Govoreći o svojim aktivnostima naveli su kako aktivno doprinose konkretnim promjenama u svojoj sredini, provedbom programa i projekata, sukreiranjem strateških dokumenata i akcijskih planova u sferi socijalne politike i osoba s invaliditetom na regionalnoj razini. U tom smislu, istaknuli su provođenje projekta osiguravanja osobnih asistenata za osobe s invaliditetom, projekte putem kojeg je omogućena podrška psihologa i fizioterapeuta, podrške snaženju i zapošljavanju marginaliziranih skupina te osiguravanje podrške pomoćnika u nastavi učenicima u osnovnim i srednjim školama.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su predsjednica Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije Nada Smrekar, izvršna direktorica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske Dijana Roginić, zamjenik predsjednice i član Predsjedništva Društva Neven Miškulin, članovi Predsjedništva Sanja Zrinski, Štefica Pezić i Ivan Šoštar, voditeljica Svjetlana Pripeljaš te koordinatorica projekata i programa Nataša Hlaban, a uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

izvor: https://www.predsjednik.hr/vijesti/predsjednik-milanovic-razgovarao-s-clanovima-drustva-multiple-skleroze-krapinsko-zagorske-zupanije-povodom-nacionalnog-dana-oboljelih-od-multiple-skleroze/

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content