Vijesti

Naslovna » Vijesti » Konferencija povodom Međunarodnog Dana Volontera

Konferencija povodom Međunarodnog Dana Volontera

Predsjednica Društva, gospođa Nada Smrekar, prisustvovala je dana 5. prosinca 2013. na konferenciji povodom Međunarodnog dana volontera. Konferenciju su organizirali Mreža udruga Zagor, Program JAKO i Krapinsko – zagorska županija.

Konferencija je bila podijeljena na 4 dijela, odnosno na 4 teme:
1. Predstavljanje prijedloga novog Zakona o udrugama;
2. Uključivanje organizacija civilnoga društva u sustave odlučivanja;
3. Predstavljanje rezultata anketa o sudjelovanju organizacija civilnoga društva u sustavima odlučivanja na lokalnoj i regionalnoj razini;
4. Organizatori volontiranja i potrebna dokumentacija te primjeri dobre prakse

Nikola Gospočić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko – zagorske županije pozdravio je prisutne, osvrnuo se na Međunarodni dan volontera te je uputio nekoliko prigodnih riječi.

Nakon uvodnih riječi, riječ je preuzela Ines Van Hoek iz ACT-a. Na počektu svog izlaganja predstavila je program JAKO kao program regionalnog razvoja civilnog društva i lokalnih zajednica u RH. Nakon predstavljanja programa JAKO, nastavila je o novostima koje donosi novi Zakon o udrugama. Zakon još uvijek nije usvojen, tj. tek je na drugom čitanju.

Ukratko novosti koje proizlaze iz prijedloga novog Zakona:

  • Javnost podataka – svi podaci udruga će biti javni i dostupni svima
  • Promjene oko osnivanja udruge – po novom zakonu i maloljetne osobe (iznad 14 godina)
  • Promjene u statutu – udruga sama određuje područje djelovanja, obvezno sazivanje skupštine jednom godišnje, udruga mora unaprijed odrediti likvidatora te raspodjela imovine nakon likvidacije udruge
  • Udruge se mogu baviti gospodarskom djelatnošću – pod uvjetom da se gospodarske aktivnosti slažu s ciljevima udruge i prema klasifikaciji gospodarskih djelatnosti
  • Udruge za opće dobro – zakon definira što je opće dobro i tko su udruge za opće dobro
  • Nadzor nad udrugama – zakon predviđa manji državni nadzor te veći nadzor šire javnosti zbog javnosti podataka udruga
  • Prestanak rada – olakšana procedura prestanka rada. Udruge se automatski brišu ukoliko se ne pridržavaju zakonskih odredbi
  • Financijsko poslovanje – obavezan upis u registar neprofitnih organizacija i objava godišnjih financijskih izvješća
  • Statusne promjene – definirano spajanje, podjela te pripajanje udruga
  • Zabrana rada je izbačena iz Zakona

Nakon Ines, riječ je preuzela Ksenija Čuček, Savjetnica za udruge, iz Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko – zagorske županije. Govorila je o uključivanju organizacija civilnog društva u sustave odlučivanja.

Predstavljanje rezultata anketa o sudjelovanju OCD-a u sustavima odlučivanja na lokalnoj i regionalnoj razini iznijela je Ivana Radanović iz Mreže udruga Zagor. U svojem izlaganju predstavila je istraživanje o načinima i mogućnostima uključivanja organizacija civilnog društva u sustave odlučivanja na lokalnoj i regionalnoj razini. Istraživanje je provedeno nad 100 predstavnika/ca koji su članovi/ce neke organizacije civilnog društva u Krapinsko – zagorskoj županiji. Vremenski period provedbe anketa bio je od lipnja do studenog 2013. godine. Anketa se provodila u sklopu Programa JAKO u 4 županije- Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Organizatori volontiranja i potrebna dokumentacija tema je koju je održala Jasenka Borovčak iz Društva „Naša djeca“ iz Zaboka. Kroz svoje izlaganje govorila je o volontiranju, vrstama volontiranja, načelima, preduvjetima koji moraju postojati za volontiranje te o zakonskom okviru volontiranja. Kroz svoje izlaganje najviše je naglasila menadžment volontera kod organizacija koje primaju volontere. Istaknula je važnost slijeđenja ispravne procedure kod regrutiranja volontera, ispunjavanja obveza prema volonterima, kao i motivacije i nagrađivanja volontera. Jasenka je prikazala primjere dobre prakse iz Društva „Naša djeca“ koje okuplja velik broj volontera kroz godinu.

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content