Vijesti

Naslovna » Vijesti » Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom organiziralo je program s ciljem informiranja naših članova i članica o novim Zakonima koji stupaju ili su već stupili na snagu.

Na samom početku pozdravili su nas naši dragi gosti, a jedna od njih je i gospođa Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije, koja nam je uvijek snažna podrška u našem radu i razvoju. Od ostalih gostiju bili su tu i Marko Vešligaj, gradonačelnik grada Pregrade i član odbora regija Europske unije, Branko Piljek, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zabok koji su nam ustupili prostor, te Marica Mirić, predsjednica Zajednice Saveza osoba  s invaliditetom Hrvatske.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i član Europskog odbora regija, koji je imenovan izvjestiteljem za izradu mišljenja na Direktivu Europske unije koja se odnosi na Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, predstavio je svim našim članovima i članicama navedene iskaznice. Ono što je naglasio je to da je opći cilj predlaganje Direktive kojom bi se osobama s invaliditetom olakšalo slobodno kretanje i jednaku mogućnost pristupa uslugama na razini cijele Europske unije, a da bi iskaznica objedinila prava koja imaju osobe s invaliditetom na području cijele Europske unije, kao što je pristup određenim uslugama koje se odnose na prijelaz na kulturna događanja ili na ulazak u rekreacijske objekte. Naglasio je da zajedničkim snagama moramo raditi na pristupačnosti kako bi svakak osoba s invaliditetom mogla u punom smislu te riječi – NEOVISNO živjeti.

 

Gospodi Branko Piljek je predstavio svoju ideju o suradnji sa našim Društvom. Naime, gospodin Piljek predložio je da krenemo sa akcijom pod nazivom “Donatorska kutija”, koja će biti postavljena u prostorijama Gradske Galerije Zabok, te će svi posjetitelji biti upoznati sa istom, kao i svojim donacijama pomoći u radu našem Društvu. Predsjednica Društva Nada Smrekar je zajedno sa ravnateljem Pučkog otvorenog učilišta Zabok gosp. Brankom Piljek potpisala ugovor o suradnji, te se zahvalila na ideji i angažmanu gospodinu Piljek. Isto tako ravnatelj učilišta je naglasio kako bi volio svim našim članovima i članicama omogućiti ulazak u kino dvoranu po pristupačnijim cijenama.

 

 

Za sve naše članove i članice, ali i sve ostale osobe s invaliditetom važno je nekoliko novih zakona koji stupaju na snagu ili su već stupili, a iste nam je predstavila gospođa Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom. Zakon o osobnoj asistenciji je stupio na snagu 01. srpnja 2023. godine, te je naše Društvo uspjelo ishodit licencu za pružanje usluge na naredne tri godine, a komisije o utvrđivanju prava na uslugu su u tijeku, tako da se nadamo da od siječnja svi naši postojeći korisnici nastavljaju sa primanjem usluge, a novi mogu podnijet zahtjev svojim područnim Zavodima za socijalni rad. Gospođa Mirić je upoznala sve prisutne o navedenom zakonu, ali i o Zakonu o inkluzivnom dodatku, te o Zakonu o povlasticama u prometu koji stupaju na snagu početkom sljedeće godine. Raspravom smo završili naš program , te smo isto zaokružili kratkim domjenkom.

 

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom kroz projekte financijski su podržali Krapinsko – zagorska županija, Grad Zabok, Grad Donja Stubica, Grad Krapina, Grad Zlatar, Općina Bedekovčina, Općina Mače, Općina Lobor i Općina Stubičke Toplice.

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content