Vijesti

Naslovna » Vijesti » Nacionalni dan MS-a

Nacionalni dan MS-a

Društvo multiple skleroze je i ove godine obilježio Nacionalni dan multiple skleroze na Bedekovčanskim jezerima, uz pokroviteljstvo župana Krapinsko – zagorske županije Željka Kolara. Svjetlana Pripeljaš, tajnica Društva je naglasila da tu tešku bolest ima 6160 osoba u cijeloj Hrvatskoj, a naša županija prednjači sa brojem oboljelima. Sve osobe oboljele od multiple skleroze su suočene sa specifičnim zaprekama i izložene su diskriminaciji koja je znatno većih opsega nego kod ostalih invaliditeta. Isto tako navedene su sve usluge koje Društvo pruža za oboljele. Predsjednica Nada Smrekar je u svom govoru navela da osobe s multiplom sklerozom nemaju ravnomjerno dostupne tretmane liječenja i rehabilitacije u odnosu prema ostalim skupinama osoba s invaliditetom, a posebice se te razlike ističu na europskoj razini. Da bi oboljeli od multiple skleroze ostali aktivni građani koji ravnopravno sudjeluju u životu zajednice, potrebno je osigurati pravodobni pristup liječenju, terapijama i uslugama.  Na Nacionalnom danu multiple skleroze u Bedekovčini je i neurologica iz Opće bolnice Zabok predstavila novosti u liječenju multiple skleroze u Općoj bolnici Zabok.

IMG_8812

IMG_8815

IMG_8825

Samom događanju ove godine prisustvovala je i zamjenica Župana Krapinsko – zagorske županije, gospođa Jasna Petek koja je u svojem obraćanju pozdravila rad Društva, te zahvalila Društvu na provođenju mnogih projekata ne samo za osobe oboljele od multiple skleroze, nego i za ostale osobe s invaliditetom s područja županije. Naglasila je da je županija partner u mnogim aktivnostima, te naša suradnja se nastavlja i kroz mnoga povjerenstva čija smo članica, te time i mi doprinosimo kreiranju politika za osobe s invaliditetom i šire.

IMG_8860

IMG_8870

IMG_8875

IMG_8880

IMG_8888

IMG_8889

 

Osim županije koja nam je stalna potpora ove godine obilježavanju su prisustvovali i drugi čelnici općina i gradova, gradonačenik Grada Pregrade i saborski zastupnik, gospodin Marko Vešligaj, načelnik Bedekovčine gospodin Darko Ban, načelnik općine Stubičke toplice gospodin Josip Beljak, načelnica Općine Mače gospođa Mladenka Mikulec, zamjenica gradonačelnika grada Zaboka, gospođa Valentina Đurek, predstavnica Općine Gornja Stubica, gospođa Đurđica Labaš, predstavnica Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Biserka Hustić, predstavnica Tvrtke Salvus, gospođa Nikolina Boroša i doktor iz Opće bolnice Zabok Ivica Balagović. Svi su se obratili sa nekoliko riječi, te pohvalili rad Društva. Iznimno nam je drago što su neki gradovi i općine prepoznali potrebu suradnje sa našom udrugom, a svakako ćemo i dalje lobirati da se suradnja proširi i na druge lokalne samouprave. Ovu organizaciju je poduprla i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zagorski Vodovod i GradZabok, kao i mnogi donatori u proizvodima!

IMG_8896

IMG_8899

IMG_8903

Bolesnici s MS-om pozdravljaju nove smjernice Hrvatskoga neurološkog društva

Društvo multiple skleroze Krapinsko- zagorske županije podržava nove smjernice Hrvatskoga neurološkog društva prema kojima su ukinuti diskriminirajući kriteriji na koje Savez društava multiple skleroze Hrvatske upozorava već godinu dana. U novim stručnim smjernicama više ne postoji dobni kriterij od 55 godina te ne postoji kriterij trajanja bolesti od najmanje godinu dana kao uvjeti za početak liječenja. U smjernicama Hrvatskoga neurološkog društva za početak liječenja potrebna su dva relapsa, no u relaps se ubraja i anamnestički relaps za koji se naknadno utvrdi da je posljedica demijelinizacijskih lezija, a zbog kojeg se bolesnik obratio liječniku obiteljske medicine ili neurologu. Može biti riječ o relapsu sa spontanim oporavkom, to jest relaps nije morao biti liječen.  Očekujemo da će uskoro te promjene u kriterijima dijagnostike i liječenja prihvatiti i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te tako omogućiti bolesnicima s MS-om ravnopravni položaj s ostalim skupinama bolesnika te u skladu s europskim načelima liječenja multiple skleroze. Naime, u susjednoj Sloveniji ne postoje ograničenja za liječenje vezana za dob bolesnika, niti postoje kriteriji poput trajanja bolesti najmanje jednu godinu ili dva liječena relapsa u dvije godine da bi se počelo liječenje. Kriteriji su isključivo prema indikacijama koje su u Sažetku opisa svojstava svakog lijeka.IMG_8909

 

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content