Vijesti

Naslovna » Vijesti » Osobni asistent – ruka ka neovisnom življenju

Osobni asistent – ruka ka neovisnom življenju

 

ZnakLogo-HR  flag_yellow_high

Naziv projekta : Osobni asistent – ruka ka neovisnom življenju

Nositelj projekta: Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije,

                                     Trg Dragutina Domjanića 6, Zabok

Partneri: Udruga Invalida Donja Stubica

                   Društvo multiple skleroze Varaždinske županije

Ukupna vrijednost projekta: 551.390,20 kn

Trajanje projekta: 12 mjeseci

Voditeljica projekta: Svjetlana Pripeljaš

Koordinatorica osobnih asistenata: Nada Smrekar

Sažetak projekta:
Usluga osobne asistencije predstavlja pružanje potpore osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja i samozbrinjavanja. Pružatelji usluge su osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Usluga se pruža 80 sati mjesečno prema unaprijed utvrđenom planu korisnika, a o pruženoj usluzi se vodi evidencija. Kroz projekt Osobni asistent – ruka ka neovisnom življenju osigurava se usluga osobne asistencije za ukupno devet korisnika (7 žena i 2 muškarca) čime se unaprijedio sustav izvaninstitucionalne potpore.

Ciljna skupina projekta su osobe oboljele od multiple skleroze i cerebralne paralize, ali i nezaposlene osobe prijavljene na HZZ, osobe u nepovoljnom položaju.

Cilj projekta jest doprinijeti jačanju socijalnog uključivanja osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta kroz daljnji razvoj i poboljšanje kvalitete usluge osobne asistencije, proširiti pružanje usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta na području Krapinsko – zagorske i Varaždinske županije zapošljavanjem osoba u nepovoljnom položaju. Osiguranjem usluge osobne asistencije, njeni korisnici dobivaju mogućnost ravnopravnog sudjelovanja s ostalim članovima zajednice u svim društvenim segmentima, od korištenja usluga koje pruža zajednica do rada i obrazovanja.
Osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u svakodnevnom životu nisu u mogućnosti obavljati aktivnosti svakodnevnog življenja (okretanje u krevetu, transfer krevet/kolica/toalet, pripremanje hrane, obavljanje higijenskih potreba, administrativni poslovi i dr.). Svemu tome pridonosi nepristupačnost izgrađenog okoliša i nedovoljna senzibiliziranost šire društvene zajednice u kojoj još uvijek dominiraju predrasude, a nerijetko dolazi i do diskriminacije osoba s invaliditetom. Pomagači su uglavnom ukućani, rođaci i prijatelji, a potrpora osobama se pruža u vrijeme koje je pogodno pomagačima. Stoga osobe rijetko izlaze, odustaju od obrazovanja i zapošljavanja. Teškoće se multipliciraju zbog bolesti i starenja pomagača tako da kada ukučani nisu više u mogućnosti pomagati, osobe su prinuđene otići u instituciju, koja nije njihov izbor, nego nužda, i u kojoj gube samostalnost koju su imali, ali i svoju lokalnu zajednicu i okruženje.

Tko je osobni asistent?
Osobni asistent je osoba koja osobi s invaliditetom pruža osobnu, potpuno individualiziranu pomoć. Za osobnog asistenta ne zahtjeva se određena profesija, već završeno srednjoškolsko obrazovanje. Osobni asistent, slikovito rečeno predstavlja “ruke” koje pomažu pri hranjenju, kupanju i presvačenju, “glas” koji pomaže u komunikaciji kada osoba s invaliditetom ima poteškoća u govoru ili “noge” za veću mobilnost. Osobni asistent poslove obavlja jedino na način na koji to traži korisnik, u vrijeme koje je odredio korisnik, uvijek na mjestu koje odredi korisnik, vodi evidenciju o radu specificiranu po vrsti poslova i vremenu obavljanja sukladno planu koji dobije od korisnika. Osobni asitent treba imati dobru komunikaciju, biti pouzdan, fleksibilan, strpljiv, obziran i spreman za učenje, iskrena osoba vrijedna povjerenja sa smislom za humor te spremna pratiti i provoditi upute korisnika.

Tko je korisnik usluge osobne asistencije?
Korisnik usluge osobne asistencije je osoba s invaliditetom, s jednim ili više oštećenja, koja samostalno ne može obavljati fiziološke i dnevne potrebe. Korisnik je subjekt djelovanja, a ne objekt asistencije. Osoba s invaliditetom samostalno odabire osobnog asistenta, određuje opis posla, mjesto i vrijeme pružanja usluge, educira asistenta o vlastitim potrebama i načinu kako se njoj pružaju usluge, usmjerava i kontrolira rad asistenta te kvalitetu usluge. Tako osoba s invaliditetom ima trostruku ulogu, od poslodavca koji odabire osobnog asistenta, preko managera koji upravlja radom do trenera koji ga obučava. Asistenta se odabire iz kruga ranijih pomagača, uz pomoć udruge u koju se osoba učlanjena, putem oglasa ili uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Riječi KOA i OA već nakon prva dva mjeseca provođenja projekta:
„Ono kad ti u životu postane sve lakše i jednostavnije“ (korisnik osobne asistencije)
„Pomoći i dobiti zahvalu je neprocijenjivo“ (osobni asistent)

 

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content