Projekti i Programi

RES 2

Najkraće rečeno – opći cilj programa je daljnji razvoj i unaprjeđenje alternativnih inovativnih usluga na području Krapinsko – zagorske županije te su ciljevi i aktivnosti ovog projekta usmjerene su na osiguranje različitih sadržaja i usluga.

Podrška kroz rehabilitaciju i savjetovanje sa stručnjacima u prostorima Društva i putem mobilnog tima

Radi se o nizu usluga i sadržaja koji su u ograničenom opsegu ili uopće nisu dostupni putem redovitog sustava. Kako mobilni tim dosad nije postojao, ova aktivnost nedvojbeno ima inovativni karakter. Mjere rehabilitacije  ključne su za održavanje pokretljivosti i općenito stanja u kojem se nalaze oboljeli od multiple skleroze te ostale osobe s invaliditetom, sprečava ili odgađa stanje, a time izravno utječe na poboljšanje kvalitete njihovog života. Fizikalna terapija za osobe s MS-om, ali i brojne druge osobe s invaliditetom, fokusira se na povratak u uloge koje osoba obavlja kod kuće, na poslu i u zajednici. Osim individualnih terapija, tu su i grupne vježbe koje pak imaju  individualni pristup prema korisnicima. U prostorima Društva (koje ima uređene dvije prostorije prilagođene individualnom pristupu za obavljanje rehabilitacije) odvija se i rehabilitacija uz pomoć sprava (traka za trčanje, steper, balans ploča, sobni bicikl) – uz nadzor fizioterapeuta – čime se omogućava oboljelima postizanje, primjerice,  refleksne mišićne kontrakcije, putem koje se aktivira više mišićnih vlakana u jedinici vremena. Uz fizioterapeuta, u mobilnom su timu, jednako kao i u prostorima Društva, omogućena savjetovanja stručne osobe kroz individualni i grupni pristup (u isto tako posebno uređenim prostorijama Društva kako bi korisnici imali svu privatnost koja im je potrebna), a kroz mjere osnaživanja, poticanja za svladavanje nekih novih vještina  dajemo podršku za realiziranjem svih potencijala korisnika.  Osim zadržavanja i / ili poboljšavanja psihofizičkog stanja korisnika, na ovaj se način – dostupnošću krucijalnih usluga – izravno prevenira institucionalizacija osoba s invaliditetom.

Radno-okupacijske i  integracijsko-informativne aktivnosti putem kluba

Ovaj dio programa odnosi se na  raznovrsne aktivnosti za korisnike, održavanjem raznih sadržaja. To su  stvaralačke radionice uz osiguran potrošni materijal – kako u prostorima Društva, tako i na području partnerskih organizacija, ali i sa suradničkom srednjom umjetničkom školom, kroz izradu ukrasno-uporabnih predmeta, uz mentorstvo i na način da i učenici rade s korisnicima. Aktivnosti kluba uključuju interaktivna predavanja liječnika specijalista, stručnjaka za prava pacijenata, ali i važne informacije koje dolaze iz lokalnih zajednica, posebice partnerskih organizacija. Tu su i različite motivacijske individualne i grupne vježbe i savjetovanja te mentalni fitness.

Dostupnost informacija  putem mobilne aplikacije

Besplatna za skidanje i korištenje, korisnicima su putem aplikacije MS Zona  dostupne sve informacije u realnom vremenu – obavijesti o događajima, podsjetnici, forum, savjeti. Korisnici se mogu prijaviti na događaje, dobivati sve obavijesti te zatražiti podršku putem foruma. Na ovaj način, podrškom korisnicima, ujedno se postiže i održivost indikatora i projektnih rezultata, jer će se ovaj inovativni model koristiti i nakon završetka projekta. Aplikacija se može skinuti na Trgovini Play i App .

Senzibilizacija i inkluzija

Sve navedene aktivnosti imaju i još jednu važnu ulogu –  senzibilizacije cjelokupne javnosti. Sumirano – programom se kroz nekoliko aktivnosti ispunjavaju potrebe korisnika – primarno kroz rehabilitacije koje im nisu dostupne ili teško dostupne kroz redovan sustav te kroz niz sadržaja kojima se pozitivno utječe na socijalnu uključenost osjetljivih skupina, osoba s invaliditetom. Na ovaj način, a temeljeno na konkretnim potrebama i interesima,  izravno se utječe na poboljšanje kvalitete življenja osoba s invaliditetom što osigurava važnu preventivnu i terapeutsku ulogu koje Društvo ima u odnosu na ciljane skupine. Ono što je posebno važno – oboljelima je omogućena terapija u vrijeme kada im je to potrebno i to potpuno besplatno, jer je rehabilitacija od ključne važnosti za očuvanje postojećeg stanja i sprečavanja daljnje progresije bolesti, a putem redovne zdravstvene zaštite mnoge su terapije ukinute i / ili se provode u smanjenom obujmu  (zbog troškova HZZO-a). Jednako tako, u liječenju ove, ali i drugih bolesti, posebice kod osoba s invaliditetom, programi integracije poput stvaralačkih  radionica,  suradničkih programa, interaktivnih predavanja  i sličnih aktivnosti zauzimaju izrazito visoko mjesto. Upravo ovim programom doprinosi se prevenciji institucionalizacije osoba oboljelih od multiple skleroze i ostalih osoba s invaliditetom, povećanju njihovog socijalnog uključivanja – što izravno pridonosi kvaliteti njihovog života,  a u lokalnoj zajednici nastavlja senzibilizacija o problemima, potrebama i mogućnostima osoba u nepovoljnom položaju.

Podijeli:

Pretraži

Skip to content