Vijesti

Naslovna » Vijesti » Projekt “Sempre – Uvijek s Vama”

Projekt “Sempre – Uvijek s Vama”

Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije krenulo je sa provođenjem projekta Sempre – Uvijek s Vama kojeg financira Ministarstvo zdravlja. Projekt je počeo 01.listopada 2015 godine te traje 12 mjeseci. Osnovna bit projekta je unaprjeđenje psihičkog zdravlja osoba oboljelih od MS-a, kronične nezarazne bolesti, zapošljavanjem psihologa na pola radnog vremena, kao i ostalim OSI s područja Krapinsko-zagorske, te minimalno jednom u dva mjeseca osigurati savjetovališta na području partnerske Općine Zagorska Sela.

Ciljevi koji se postižu provedbom predloženog projekta:
Psihosocijalna potpora – kao preventivna ili terapeutska mjera – dugoročno pozitivno utječe na unapređenje zdravlja ciljnih skupina (osobe s invaliditetom, žene, osobe starije životne dobi, osobe s posebnim potrebama). Ovaj vid potpore u izvaninstitucionalnom obliku odvija se u zanemarivo malom obliku i učestalosti, a u ruralnim područjima posve izostaje. Osiguranjem redovite potpore – uključujući individualna i grupna savjetovanja, kao i omogućavanje izlazaka na teren – izravno će se utjecati na poboljšanje zdravlja ciljnih skupina.

Brojne aktivnosti koje je udruga dosad provodila uključile su posredno svu populaciju s invaliditetom i njihove obitelji, pa se tako i ovim projektom – osim članstvu – želi omogućiti psihosocijalna potpora osobama kojima je ona nužna u cilju očuvanja i unapređenja njihova zdravlja. Posebno se to odnosi na stanovništvo s područja Općine Zagorska Sela, koja je administrativno, zemljopisno i prometno rubna jedinica lokalne samouprave te su detektirane potrebe tamošnjeg stanovništva za psihosocijalnom potporom koja im u ovom času uopće nije dostupna. Bilo da je riječ o osobama s invaliditetom, starijim osobama, nezaposlenima, ženama, mladima i ostalima, zbog loše prometne povezanosti, odnosno javnog prijevoza i neadekvatno razvijenih organizacija civilnog društva u ovom segmentu, psihosocijalna potpora posve izostaje, što se ovim projektom želi promijeniti. Društvo multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije u okviru drugog provedenog projekta izradilo je evaluaciju programa koji je obuhvatio upravo ovaj vid potpore. Projektni prijedlog uključuje nekoliko ključnih aktivnosti – zajedničko upravljanje i administracija projekta; osiguranje psihosocijalne potpore zapošljavanjem psihologa na pola radnog vremena, čime bi se osigurala svakodnevna mogućnost članovima udruge, ostalim OSI s područja Krapinsko-zagorske županije te drugim osjetljivim skupinama da dobiju ovaj vid potpore te da se uz to minimalno jednom u dva mjeseca osigura grupna i individualna savjetovališta na području partnerske Općine Zagorska Sela. Među aktivnostima su i one vezane uz promociju projekta, njegovih aktivnosti te senzibilizacije cjelokupne javnosti. Jedna od aktivnosti jest i promocija cijelokupnog projekta kroz organiziranje javnog događanja povodom Međunarodnog Dana osoba s invaliditetom gdje bi šira javnost bila upoznata sa cjelokupnim projektom, ali i sa mogućnošću uključivanja u isti.

Voditeljica projekta Svjetlana Pripeljaš je zajedno sa predsjednicom Društva i zaposlenom psihologicom obišla prostorije Općine Zagorska sela, te su zajedno sa načelnikom i zamjenikom načelnika dogovorili sve pojedinosti vezane za provedbu, te je prva radionica zakazana za studeni 2015. godine.

Prvi sastanak - Zagorska sela

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content