Vijesti

Naslovna » Vijesti » Psihološka radionica u Zagorskim selima-poziv

Psihološka radionica u Zagorskim selima-poziv

Poštovani/e,

Pozivamo sve članove/ice Društva koji žive u okolici Zagorskih sela, sve osobe u nepovoljnom položaju (žene, umirovljenike, nezaposlene…) na psihološku radionicu koja će se održati u srijedu, 13. travnja 2016. godine s početkom u 11 sati u prostorijama Općine Zagorska sela. Radionica se provodi u sklopu projekta “Sempre – uvijek s Vama” kojeg Društvo provodi uz financijsku potporu Ministarstva zdravlja. Voditeljica projekta je Svjetlana Pripeljaš, a izvoditeljica psihološke radionice će biti psihologica Žaklina Vukić koja je zaposlena u Društvu na pola radnog vremena.

Psihosocijalna potpora – kao preventivna ili terapeutska mjera – dugoročno pozitivno utječe na unapređenje zdravlja ciljnih skupina (osobe s invaliditetom, žene, osobe starije životne dobi, osobe s posebnim potrebama). Ovaj vid potpore u izvaninstitucionalnom obliku odvija se u zanemarivo malom obliku i učestalosti, a u ruralnim područjima posve izostaje. Osiguranjem redovite potpore – uključujući individualna i grupna savjetovanja, kao i omogućavanje izlazaka na teren – izravno utječemo na poboljšanje zdravlja ciljnih skupina.

KZŽ je i dalje na visokom mjestu u Republici Hrvatskoj prema broju osoba s invaliditetom (15,7%), od kojih 74% živi u obitelji a Plan za zdravlje županije i prateće analize  ukazuju da je na području Krapinsko-zagorske županije još uvijek nerazvijen sustav izvaninstitucionalnih oblika socijalnih usluga. Dodatne probleme stvara i činjenica da je područje županije uglavnom ruralnog tipa, s neadekvatnom prometnom povezanošću mnogih područja, što dodatno otežava dostupnost različitih usluga koje su nužne osobama s invaliditetom, ali i svim ostalim osjetljivim skupinama. Svrha i programsko područje djelovanja udruge  Društvo multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije jest  dobrotvorni, humanitarni rad u cilju  unapređenja liječenja, istraživanja, rehabilitacije i zaštite osoba oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti, a udruga  okuplja članove na čitavom području Krapinsko-zagorske županije. Brojne aktivnosti koje je udruga dosad provodila uključile su posredno svu populaciju s invaliditetom i njihove obitelji, pa se tako i ovim projektom – osim  članstvu – želi omogućiti psihosocijalna potpora osobama kojima je ona nužna u cilju očuvanja i unapređenja njihova zdravlja. Posebno se to odnosi na stanovništvo s područja Općine Zagorska Sela, koja je administrativno, zemljopisno i prometno rubna jedinica lokalne samouprave te su detektirane potrebe tamošnjeg stanovništva za psihosocijalnom potporom koja im u ovom času uopće nije dostupna. Bilo da je riječ o osobama s invaliditetom, starijim osobama, nezaposlenima, ženama, mladima i ostalima, zbog loše prometne povezanosti, odnosno javnog prijevoza i neadekvatno razvijenih organizacija civilnog društva u ovom segmentu, psihosocijalna potpora posve izostaje, što se ovim projektom želji promijeniti.

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content