Vijesti

Naslovna » Vijesti » Završna konferencija programa “Samostalnost i neovisno življenje naš je cilj”

Završna konferencija programa “Samostalnost i neovisno življenje naš je cilj”

indeksiraj

Dana 29.05.2017. godine Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije održalo je završnu konferenciju programa “Samostalnost i neovisno življenje naš je cilj” koji se provodio od 01.06.2014. do 31.05.2017. godine. Konferencija je održana u Centru za mlade i nezavisnu kulturu, gdje su predstavljeni rezultati vanjske evaluacije.

EVALUACIJA

Sve osobe obuhvaćene ovim programom bile su ovisne o pomoći drugih, što u većini slučajeva pada na teret članovima obitelji gdje se onda vrlo često javlja preopterećenost samih članova obitelji, te dolazi do raznih konfliktnih situacija. Već i sama filozofija neovisnog življenja utemeljena je na četiri osnovna principa, a to su: svaki je život od velike vrijednosti, svatko ima pravo na životni izbor neovisno oštećenju, osobe s invaliditetom, neovisno o fizičkom, intelektualnom ili senzorskom oštećenju, imaju pravo preuzeti kontrolu svojih života i osobe s invaliditetom imaju pravo sudjelovanja u svakodnevnom životu. Ovim programom smo radili na osnaživanju osobe s invaliditetom, kojima je to neophodno, kroz pomoć dodijeljene osobe koje im je pomagala u svakodnevnom životu, pružajući im usluge koje one same ne mogu obavljati.

Usluge koje su se pružale  su: kroz razgovore podizanje svijesti i lakše prihvaćanje invaliditeta, pomoć kod higijene, kućanskih poslova, uređivanje okućnica uz prisutstvo osoba s invaliditetom, usluge rehabilitacije u udruzi, te ono najvažnije – izlazak iz kuća, dolazak u Društvo gdje se ujedno i pruža mogućnost razgovora i razmjena iskustava sa drugim oboljelim osobama.  U prostorijama Društva organizirale se se razne aktivnosti kroz klubove oboljelih, kao što su kreativne radionice, radionice sa neurologom, urologom i ginekologom, vježbe, provođenje ultrazvuka po seltzeru i savjetovanje sa fizioterapeutkinjom o korištenju ortopedskih pomagala, te pružanje psihosocijalne podrške oboljelima kroz psihološke radionice i savjetovališta sa socijalnom radnicom. Uključivanjem partnerske organizacije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održavali smo razne radionice s ciljem osnaživanja i pripreme na zapošljavanje osoba s invaliditetom, ali i u uključivanje male domaćice za rad sa osobama s invaliditetom. Pružanjem ovih socijalnih usluga po programu omogućili smo oboljelima da steknu više samopouzdanja, veće aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici gdje žive, a samim time i osigurali duži ostanak u obiteljima.

Nastavak određenih usluga koje su predložene vanjskom evaluacijom su prijavljene na natječaj.

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content