Vijesti

Naslovna » Vijesti » 9. Hrvatskog simpozija oboljelih od MS-a

9. Hrvatskog simpozija oboljelih od MS-a

23-25-9-2016-69Oboljeli od multiple skleroze Republike Hrvatske 26. rujna obilježavaju svoj Nacionalni dan. Tradicija obilježavanja tog dana datira od 1979. godine kada je 26. rujna, uz prisustvovanje oboljelih od multiple skleroze i neurologa iz Rijeke i Zagreba, osnovano prvo “Udruženje za pomoć oboljelima od multiple skleroze i srodnih bolesti SR Hrvatske”.
Multipla skleroza je bolest koja zahvaća osobe mlađe životne dobi, između 18. i 40. godine života. Ova bolest središnjeg živčanog sustava djeluje na mnoge funkcije ljudskog organizma; dolazi do smanjenja ili gubitaka funkcija kod oboljelih osoba što dovodi do razvoja određenog stupnja invaliditeta.
23-25-9-2016-6

Mnoga pitanja vezana uz kvalitetu života osoba s multiplom sklerozom do danas su ostala otvorena.

Unatoč povećanom napretku i cjelokupnom poboljšanju na području zdravlja, mnogi oboljeli susreću se sa velikim nejednakostima u pogledu liječenja, njege i kvalitete života. Kako bi se borili protiv tih nejednakosti potrebno je prikupiti informacije o čimbenicima koji su korijen problema.
23-25-9-2016-29

Pravovremeno liječenje oboljelih osoba, odmah po uspostavi dijagnoze, od iznimne je važnosti. Iz tog se razloga multiplu sklerozu mora osvijestiti kao globalni problem.

 

 

Nacionalni dan multiple skleroze (MS) obilježen je održavanjem 9. Hrvatskog simpozija oboljelih od MS-a „Pristup tretmanima i liječenju multiple skleroze“ u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice. Tema simpozija rezultat je svakodnevnih upita oboljelih vezano upravo za liječenje i terapije koje su nekima još nedostižne.

Nacionalni dan multiple skleroze obilježen je pod pokroviteljstvom:

Predsjednice Republike Hrvatske
Ministarstva zdravlja
Ministarstva socijalne politike i mladih
Grada Zagreba
Grada Varaždinske toplice

O multiploj sklerozi:

Multipla skleroza (MS) jedna je od najčešćih neuroloških bolesti koja uzrokuje postupnu i konačnu invalidnost, posebice mladih odraslih ljudi. U svijetu oko 2,3 milijuna ljudi boluje od te bolesti, a u Hrvatskoj se procjenjuje da više od 4.000 osoba ima multiplu sklerozu. U većine osoba bolest se otkrije između 25. i 31. godine života, a bolest je dva puta češća u žena nego u muškaraca. Simptomi multiple skleroze raznoliki su i nepredvidljivi te je zovu „bolest s tisuću lica“. Ne postoje dvije osobe koje imaju posve jednake simptome, a kod svake pojedine osobe simptomi se mogu s vremenom promijeniti ili se izmjenjivati. Jedna osoba može imati svega jedan ili dva simptoma, dok ih neka druga može imati mnogo više. Umor je jedan od najčešćih simptoma MS‑a, koji se javlja u približno 80% oboljelih osoba, a simptomi mogu uključivati i zamagljen vid, slabost u nogama i rukama, trnjenje i smetnje ravnoteže. U nekih bolesnika, bolest se odlikuje razdobljima relapsa i remisije (razdoblja napadaja i razdoblja bez znakova bolesti). Neki oboljeli se mogu osjećati dobro godinama, dok drugi mogu imati težak oblik bolesti koji brzo napreduje i vodi do invalidnosti. U liječenju je postignut velik napredak jer postoje lijekovi koji usporavaju ili zaustavljaju aktivnost i napredovanje bolesti ili čak donekle mogu umanjiti stupanj onesposobljenosti.

23-25-9-2016-58

 

 

 

 

O Nacionalnom danu multiple skleroze:

 Hrvatski sabor donio je prošle godine odluku o proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od MS-a 26. rujna. No, povijest je puno duža naime tradicija obilježavanja tog dana datira od 1979. godine kada je 26. rujna, uz prisustvovanje oboljelih od multiple skleroze i neurologa iz Rijeke i Zagreba, osnovano prvo “Udruženje za pomoć oboljelima od multiple skleroze i srodnih bolesti SR Hrvatske”. Nakon 36 godina rada, Savez je inicirao da se 26. rujan proglasi Nacionalnim danom oboljelih od multiple skleroze te je Hrvatski sabor o tome donio odluku prošle godine. Svrha obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze jest upravo podizanje svijesti o toj bolesti kao globalnom problemu, te poticanje na promjene u svrhu poboljšanja kvalitete života oboljelih.
image-0-02-01-0fecb1a48d0d8880e3708a1e87fae45f4973948b4c85b83eee48c80a496bd855-v

Na ovom simpoziju prisustvovalo je i 16 osoba oboljelih od multipel skelroze s područja Krapinsko – zagorske županije

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content