Katalog prava

Naslovna » Katalog prava » Oslobođenje od plaćanja posebnog poreza na motorna vozila

Oslobođenje od plaćanja posebnog poreza na motorna vozila

Predmet oporezivanja nisu motorna vozila posebno prilagođena za prijevoz osoba s invaliditetom odnosno posebni porez se ne plaća na motorna vozila posebno prilagođena za prijevoz osoba s invaliditetom odnosno motorna vozila prilagođena na način da u njih invalidska kolica ili drugo srodno ortopedsko pomagalo namijenjeno prijevozu i transportu (npr. posebno izrađena stolica, krevet ili ležaj) mogu ući putem rampe ili lifta i u koja je ugrađen mehanizam za njihovo pričvršćivanje radi osiguranja stabilnosti.

Za gore navedena motorna vozila nije potrebno ishođenje posebnog rješenja, odnosno takva motorna vozila se uvijek smatraju motornim vozilima koja nisu predmet oporezivanja posebnim porezom na motorna vozila.

Isto tako, motornim vozilom posebno prilagođenim za prijevoz osoba s invaliditetom smatra se i motorno vozilo za koje je rješenjem nadležnog carinskog ureda utvrđeno da ispunjava uvjete propisane Pravilnikom o posebnom porezu na motorna vozila. Više pročitajte ovdje (na ovdje link https://carina.gov.hr/propisi-i-sporazumi/trosarinsko-postupanje/najcesca-pitanja-i-odgovori-3645/motorna-vozila-3821/izuzeca-od-placanja-posebnog-poreza/3844 )

Podijeli:

Pretraži

Skip to content