Vijesti

Naslovna » Vijesti » Nacionalni dan multiple skleroze

Nacionalni dan multiple skleroze

nacionalnaNa inicijativu i zalaganje Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, te svih županijskih udruga osoba oboljelih od multiple skleroze, Odbor za socijalnu i zdravstvenu politiku predložio je Hrvatskom saboru na usvajanje odluku o proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze. Hrvatski Sabor je 17. travnja 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze 26. rujna, čime su oboljeli od MS-a diljem Hrvatske dobili priznanja za njihovo postojanje u zajednici i društvu.

Tim povodom je Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije jučer u Svetom Križu Začretju obilježilo Nacionalni dan multiple skleroze zajedno sa svojim članovima i članicama, sa članovima njihovih obitelji, te sa predstavnicima institucija koji nas podržavaju dugi niz godina. Svrha obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze je upravo podizanje svijesti o toj bolesti kao globalnom problemu te poticanje na promjene, kako bi se poboljšala kvaliteta života oboljelih.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 6 i pol tisuća osoba, a u Krapinsko – zagorskoj županiji imamo 170 registriranih u bazi podataka, no saznanja su da ta brojka nije konačna,  jer nisu svi učlanjeni u udrugu iz različitih razloga. I s ovom brojkom od 170 članova na samom smo vrhu oboljelih u odnosu na broj stanovnika po županijama.

Mnogi oboljeli susreću se s velikim nejednakostima u pogledu liječenja u odnosu na ostale skupine bolesnika, a sve o izazovima liječenja multiple skleroze predstavio nam je Dr. Ivan Adamec, neurolog iz KBC-a Zagreb, Klinike za neurologiju, koji je zajedno sa članovima Hrvatskog neurološkog društva intenzivno radio na promjenama kriterija liječenja osoba oboljelih od multiple skleroze, koji su prihvaćeni od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nakon punih 23 godine, kako bi osobe oboljele od multiple skleroze dobile lijek odmah po postavljanju dijagnoze.

Predsjednica Društva gospođa Nada Smrekar, navela je da smo aktivna udruga koja predano radi i bori se za svakog oboljelog,  ravnopravno u cijeloj Krapinsko – zagorskoj županiji, bez obzira iz kojeg su grada ili općine. Istaknula je da velik dio gradova i općina, čast izuzetcima, nisu tu s nama, kao da ih se to ne tiče, kao da u njihovim sredinama nema oboljelih osoba od ove teške i neizlječive bolesti. Poručila je svim članovima i oboljelima od multiple skleroze –  pokažimo da smo svi ravnopravni članovi ovog društva, da nismo članovi drugog reda, da smo i mi oboljeli od MS-a važni za izgradnju zdrave i sretne zajednice.

Jedan od predavača bio je i profesor psiholog Boris Blažinić iz Centra za razvoj osobnosti d.o.o. koji je svojim predavanjem „Vjerujete li u vilenjake? Upravljajte svojim očekivanjima“ usmjerio naš fokus na sadašnjost, ka pozitivnom razmišljanju.

Stručna tajnica Svjetlana Pripeljaš, je zahvalila svima na dolasku , a posebno Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva koja je i financirala navedeni skup, te dala riječ predstavnicima institucija, pa je tako skup pozdravio domaćin načelnik općine Sveti Križ Začretje gospodin Marko Kos, koji je naglasio da malo zna o samom problemu oboljelih od multiple skleroze, te da svakako želi naučiti i pomoći koliko je u njegovoj moći. Sa nama je bio i potpredsjednik Hrvatskog sabora gospodin Siniša Hajdaš Dončić koji je naglasio da mu je iznimno drago što je sa nama, te da se sa samim radom udruge upoznao dok je još bio župan Krapinsko – zagorske županije, te da je ponosan na naš rad. Istaknuo je da je zajednica onoliko snažna koliko su snažne udruge. Zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije, gospođa Jasna Petek pozdravila je sve prisutne te je istaknula da je još 2013. godine upoznata se našim radom i može reći da kako raste naša udruga da tako raste i svijest o životu i potrebama osoba oboljelih od multiple skleroze, te da može sa sigurnošću reći da time raste i Krapinsko – zagorska županija. Svojim dolaskom izravnu podršku osobama oboljelim od multiple skleroze s njihovog područja, dali su i zamjenica Gradonačelnika Grada Zaboka, gospođa Valentina Đurek, Gradonačelnik grada Donja Stubica, gospodin Nikola Gospočić, načelnik Općine Bedekovčina, gospodin Darko Ban, načelnik Općine Stubičke Toplice, gospodin Josip Beljak, načelnik Općine Zlatar Bistrica, gospodin Žarko Miholić. Ispred Saveza društava multiple skleroze Hrvatske prisustvovale su gospođa Branka Lukić i gospođa Dijanu Roginić, a ispred Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, gospođa Štefica Roginić.   Isto tako događaju su prisustvovali  i doktor Saša Srića, kao i specijalisti i djelatnici Opće bolnice Zabok i bolnice Hrvatskih veterana s kojom godinama iznimno lijepo surađujemo, te koji svakodnevno brinu o liječenju i kvaliteti života naših članova.

U zabavnom dijelu programa zabavljale su nas Začretske mažoretkinje, DZ Cvrkutići, te Grupa Amantes.

Nacionalni dan MS-a 1

Nacionalni dan MS-a 2

Nacionalni dan MS-a 3

Nacionalni dan MS-a 4

Nacionalni dan MS-a 5

Nacionalni dan MS-a 6

Nacionalni dan MS-a 7

Nacionalni dan MS-a

 

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content