Vijesti

Naslovna » Vijesti » Obilježen nacionalni dan MS-a

Obilježen nacionalni dan MS-a

POVODOM NACIONALNOG DANA OBOLJELIH OD MULTIPLE SKLEROZE, U ZAGORJU ORGANIZIRANE RAZNE AKTIVNOSTI, MEĐU KOJIMA I PREDAVANJE EPIDEMIOLOGA

“Preporučuje se cijepljenje protiv COVID-a svim osobama oboljelim od MS-a, a mogu se cijepiti bilo kojim cjepivom odobrenim u EU“

Hrvatski Sabor je 17. travnja 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze 26. rujna, čime su oboljeli od MS-a diljem Hrvatske dobili priznanja za njihovo postojanje u zajednici i društvu. Tim povodom, Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije održalo je niz aktivnosti za osobe oboljele od multiple skleroze s područja županije.

Senzibilizacija zajednice

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 6,5 tisuća osoba, a u Krapinsko – zagorskoj županiji je 171 osoba registrirana u bazi podataka, no saznanja su da ta brojka nije konačna, jer nisu svi učlanjeni u udrugu iz različitih razloga. S tom brojkom, KZŽ je u samom vrhu gledajući broj oboljelih na broj stanovnika.

Predsjednica Društva multiple skleroze KZŽ Nada Smrekar pozdravila je sve prisutne te poručila da zajednički treba raditi na senzibilizaciji cjelokupne zajednice, kako bi svima bilo bolje i lakše.

Skupu je prisustvovala i pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurić Šanjug, koja je pohvalila rad Društva i suradnju sa Županijom te naglasila da su uvijek tu za Društvo kao i Društvo za njih kada ga trebaju te da se na tome mora graditi daljnja suradnja, a sve za dobrobit osoba oboljelih od MS-a.

Od gostiju se okupljenima obratio i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan, koji je zahvalio na lijepim riječima o suradnji. Poručio je da će i dalje raditi “u tišini“, ali s velikom voljom i entuzijazmom da pomogne u radu Društva te da mu je drago da može pratiti Društvo kroz sve ove godine. Skupu je prisustvovala i pročelnica u uredu Grada Zaboka Natalija Gretić, koja je naglasila da Grad prepoznaje rad Društva te da će se uvijek odazvati na suradnju.

Velike nedoumice

Mnogi oboljeli susreću se s velikim nedoumicama vezanim uz COVID – 19 i cijepljenje, pa su iz Društva tim povodom organizirali predavanje epidemiologa, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KZŽ, koje je održao epidemiolog Ivan Lipovac. Osim samog predavanja, svi prisutni su imali mogućnost postaviti pitanja i dobiti odgovore vezane uz cijepljenje. Zaključeno je da se preporučuje cijepljenje svim osobama oboljelim od MS-a, a mogu se cijepiti bilo kojim cjepivom odobrenim u EU. Rizik za razvoj nuspojava kod osoba s MS-om jednak je riziku u općoj populaciji, a  osobe s MS-om koje su na biološkoj terapiji, također se mogu cijepiti. Zbog oslabljenog imunološkog sustava, mogući je slabiji odgovor na cjepivo pa se preporučuje da se cijepe svi članovi kućanstva osobe s MS-om kako bi indirektno dodatno zaštitili i samu oboljelu osobu. Zaključeno je i da se osobe s MS-om  koje su preboljele COVID-19 također trebaju cijepiti jer se mogu ponovno zaraziti novim sojem.

Nakon zanimljivog predavanja epidemiologa, o važnosti tjelovježbe govorila je fizijatrica iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Nada Jačmenica.

a samom kraju, predstavljena je budućnost liječenja MS-a iz perspektive Društva multiple skleroze KZŽ, a odnosi se na MS Centar koji im je, kažu, prijeko potreban. – Naravno, to je moguće realizirati uz veliku pomoć Krapinsko – zagorske županije i svih gradova i općina, ali u prvom redu prijavom na veće infrastrukturne natječaje – poručuju iz Društva.
Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content