Vijesti

Naslovna » Vijesti » Održan Forum udruga KZŽ

Održan Forum udruga KZŽ

U Zlataru je održan Forum udruga Krapinsko-zagorske županije na temu “Problemi i mogućnosti financiranja udruga”. Forum je vodio Mladen Djurkinjak iz Centra za civilne inicijative, a održan je kao dio regionalnog programa E-misija. U radu foruma sudjelovale su najaktivinije udruge s područja Zlatara, njih 13, a pridružili su se i predstavnici Udruge invalida Donja Stubica, Društva multiple skleroze KZŽ i Mreža udruga Zagor.

Većina njih, kako su istaknuli, susreće se s problemom prostora za svoje djelovanje, ili ga uopće nemaju ili je neadekvatan, a nedostatak prostora predstavlja značajnu prepreku u njihovom radu. Tu bi se trebala uključiti lokalna samouprava i ako na raspolaganju ima zgrade koje bi se mogle koristiti za rad udruga, taj prostor ustupi im na korištenje. U slučaju da prostor nije uređen, udruge bi se trebale povezati i namaknuti sredstva za održavanje. Razgovaralo se i o načinima na koji lokalna samouprava pomaže rad i razvoj civilnoga sektora u zajednici. Preporuka je lokalnim samoupravama da sredstva koja su namijenjena radu udruga dodjeljuju putem javnog natječaja. Odluku o tome koji će se projekti i programi financirati trebale bi donositi nezavisne komisije, a udruge su dužne o svom radu podnositi izvješća.

Zaključeno je, također, da se udruge, u namicanju sredstava trebaju usmjeriti i na druge donatore te na međusobno povezivanje. Iznjet je primjer “Platforme na n-tu”, neformalne mreže udruga, koja povezuje udruge koje se bave djecom, mladima, osobama s invaliditetom i nacionalnim manjinama u Krapinsko-zagorskoj i Karlovačkoj županiji. U skladu s tim preporučeno je međusobno povezivanje udruga poput, primjerice inicijative grada Zlatara o osnivanju neformalne „koordinacije” zlatarskih udruga te razmjena informacija, prije svega u svezi objavljenih natječaja. Također je istaknuto kako bi lokalne samouprave pri donošenju različitih strategija i politika u većoj mjeri trebale uključivati predstavnike organizacija civilnoga društva. Na forumu su iz Zlatara sudjelovale Udruga invalida Zlatar, Udruženje obrtnika Zlatar, Eko udruga „Izvor Cukovec”, Odred izviđača „Zlatar”, DND Zlatar, DVD Belec, Belečke mažoretkinje , KPD „Zlatarjeve”, Stočarska udruga Strojni prsten Zlatar, Paragliding klub „Sokol” Zlatar, Biciklistički klub „Lastavica”, VW Buba klub Hrvatsko zagorje i Savjet mladih Zlatar.

Izvor: http://zpress.hr

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content