Vijesti

Naslovna » Vijesti » Održana radionica o planiranju županijskih socijalnih usluga

Održana radionica o planiranju županijskih socijalnih usluga

Jučer je u prostorijama Krapinsko-zagorske županije održana prva u nizu radionica u sklopu projekta “Podrška sustavu socijalne skrbi u procesu daljnje deinstitucionalizacije socijalnih usluga ” čiji je glavni partner Ministarstvo socijalne politike i mladih i koji se provodi uz financijsku potporu IV. komponente IPA “Razvoj ljudskih potencijala”.

Krajnji cilj ovog projekta je povećati socijalno uključivanje korisnika prava i usluga u sustavu socijalne skrbi. Sam projekt traje 22 mjeseca, a sastoji se od dvije komponente. Prva, obuhvaća unapređenje planiranja socijalnih usluga na razini županija, a druga obuhvaća proces transformacije i deinstitucionalizacije u ustanovama socijalne skrbi putem unutrašnjeg preustroja domova socijalne skrbi.

Individualna radionica na temu planiranja županijskih socijalnih usluga okupila je članove Glavne radne skupine – predstavnike centara za socijalnu skrb, domova socijalne skrbi, županijske organizacije Crvenoga križa, udruga osoba s invaliditetom, Obiteljskog centra KZŽ, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zdravstvenih ustanova i Županije te članove projektnog tima za planiranje županijskih socijalnih usluga. Za članicu glavne radne skupine je izabrana i Tajnica Društva multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije Svjetlana Pripeljaš, koja je jedina koja dolazi iz udruge/nevladine organizacije. Naime zadatak Glavne radne skupine koja se jučer prvi put susrela jest izrada prijedloga izvješća o stanju socijalnih usluga, prijedloga planova razvoja socijalnih usluga na području Krapinsko-zagorske županije, kao i prijedloga drugih akata vezanih uz socijalno planiranje.

Prisutne na radionici srdačno je pozdravila i županica Sonja Borovčak koja je naglasila da su promjene nužne te da se nada da će se tim promjenama ojačati i uloga Županija odnosno regionalne samouprave u odlučivanju.

O samom projektu, čija je svrha pružiti podršku stručnjacima iz sustava socijalne skrbi pri daljnjem razvoju i provedbi učinkovitih i inkluzivnih socijalnih usluga unapređenjem procesa socijalnog planiranja i transformacije ustanova, te o aktivnostima i očekivanim rezultatima na razini županije govorili su Juergen Becker te Lana Načinović, članovi projektnog tima za planiranje socijalnih usluga. Voditelj radionice Juergen Becker naglasio je da ima dojam da je stanje u našoj županiji ipak bolje u odnosu na druge te da je cilj ove radionice vidjeti gdje se trenutačno Krapinsko-zagorska županija nalazi.

U uvodnom dijelu predložena je metodologija te vremenski okvir za izradu Akcijskog plana za 2014. i 2015. te Strateškog okvira za razdoblje od 2014. – 2016. Također pobliže je određen opis zadataka članova Glavne radne skupine te su identificirani članovi šire radne skupine (30 članova) i njihovi zadaci.

Radionica je obuhvaćala i konkretnu raspravu o stanju stvari veznih za planiranje županijskih socijalnih usluga i samu provedbu, raspravu o Upitniku o planiranju županijskih socijalnih usluga, a podijeljeni su i početni zadaci članovima Glavne radne skupine s obzirom na prikupljanje podataka.

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content