Vijesti

Naslovna » Vijesti » Potpisan Ugovor za financiranje trogodišnjeg programa

Potpisan Ugovor za financiranje trogodišnjeg programa

Dana 20. Lipnja 2014. Godine predsjednica Društva multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije, gospođa Nada Smrekar, prisustvovala je svečanom potpisivanju ugovora u Hotelu Internacional gdje je zajedno sa potpredsjednicom Vlade i ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić potpisala Ugovor o financiranju trogodišnjeg programa Društva kroz natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih, razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva.
Program odobren za financiranje pod nazivom „Samostalnost i neovisno življenje naš je cilj“ kreiran je zajedno sa partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područni ured Krapina i Krapinsko – zagorskom županijom, a sve sa ciljem poboljšanja kvalitete života osoba oboljelih od multiple skleroze, upoznavanjem sa njihovim pravima i kroz njihovu veću uključenost u život lokalne zajednice povećanje samopouzdanja, te prevladavanje straha od bolesti i šoka nakon dijagnosticiranja iste. Jedan od ciljeva programa jest i održavanje pokretljivosti i odgađanje invalidnosti, s ciljem očuvanja postojećeg stanja i sprječavanja daljnje progresije bolesti.
Kao što proizlazi iz Nacionalne Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom 2007. – 2015., socijalni pristup u rješavanju potreba osoba s invaliditetom važan je korak za prevenciju od institucionalizacije osoba s invaliditetom i većoj kvaliteti života, te poticanju na neovisno življenje. Već i sama filozofija neovisnog življenja utemeljena je na četiri osnovna principa, a to su: svaki je život od velike vrijednosti, svatko ima pravo na životni izbor neovisno oštećenju, osobe s invaliditetom, neovisno o fizičkom, intelektualnom ili senzorskom oštećenju, imaju pravo preuzeti kontrolu svojih života i osobe s invaliditetom imaju pravo sudjelovanja u svakodnevnom životu. Ovim programom namjeravamo osnažiti osobe s invaliditetom, kojima je to neophodno, kroz pomoć dodijeljene osobe koje će im pomagati u svakodnevnom životu, pružajući im usluge koje one same ne mogu obavljati. U prostorijama Društva organizirati će se razne aktivnosti kroz klubove oboljelih, kao što su kreativne radionice, radionice sa neurologom, urologom i ginekologom, vježbe, provođenje ultrazvuka po seltzeru i savjetovanje sa fizioterapeutkinjom o korištenju ortopedskih pomagala, te pružanje psihosocijalne podrške oboljelima kroz psihološke radionice i savjetovališta sa socijalnom radnicom. Uključivanjem partnerske organizacije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održavat ćemo razne radionice s ciljem osnaživanja i pripreme na zapošljavanje osoba s invaliditetom, ali i u uključivanje male domaćice za rad sa osobama s invaliditetom. Pružanjem ovih socijalnih usluga po programu očekujemo da će se omogućiti oboljelima da steknu više samopouzdanja, veće aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici gdje žive, a samim time i osigurati duži ostanak u obiteljima.

Hvala Ministarstvu socijalne politike i mladih što su prepoznali ovaj program i odlučili ga financirati.

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content