Vijesti

Naslovna » Vijesti » Predstavnice Društva na tematskoj sjednici Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ

Predstavnice Društva na tematskoj sjednici Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije je u petak, 11. ožujka 2016. godine, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini održalo tematsku sjednicu povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Na sjednici povjerenstva su sudjelovali brojni gosti – zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pomoćnica ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Gordana Obradović-Dragišić i savjetnica u Uredu Sandra Bedeniković, predstavnici zagorskih općina i gradova te povjerenstava za ravnopravnost spolova iz Zaboka i Bedekovčine. Ispred Društva multiple skleroze KZŽ sjednici je prisustvovala predsjednica Nada Smrekar i tajnica Svjetlana Pripeljaš

Predsjednica Povjerenstva Tajana Broz je otvarajući sjednicu kao središnju temu najavila raspravu o provedbi dosadašnje i donošenju nove Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, kao i o akcijskom planu za njezino provođenje na području Krapinsko-zagorske županije. Zamjenica župana Jasna Petek je istaknula zadovoljstvo što su se na ovoj tematskoj sjednici osim članova okupili brojni stručni gosti koji će sigurno doprinijeti planiranju politike za ravnopravnost spolova u narednom razdoblju. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić je čestitala članicama i članovima Povjerenstva na dosadašnjem radu koje ga uvrštava među aktivnije u Hrvatskoj. U svom je izlaganju problematizirala političku participaciju žena na posljednjim parlamentarnim i lokalnim izborima, govorila o EU projektu Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: pomirenje profesionalnog i obiteljskog života te o preprekama za žene na tržištu zapošljavanja rada u vidu diskriminacije temeljem majčinstva. Gordana Obradović-Dragišić je prisutne detaljnije upoznala s radom Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i naglasila da je većina mjera predviđenih u sklopu dosadašnje Nacionalne politike za ravnopravnost spolova provedena te da će iste vjerojatno poslužiti kao osnova za izradu nove Nacionalne politike.  Sandra Bedeniković je u svom obraćanju istaknula pohvalni trend  povećanja aktivnosti povjerenstava na ravnopravnost spolova na svim razinama o čemu je govorila i Tajana Broz predstavljajući pregled dosadašnjih aktivnosti povjerenstva Krapinsko-zagorske županije. Tajnica Društva Svjetlana Pripeljaš je skrenula pozornost prisutnima da bi se trebalo više govoriti o sprečavanju nasilja nad ženama s invaliditetom jer su one itekako ugrožene. Ali da se tu ne priča samo o fizičkom nasilju, nego i o psihičkom nasilju, jer su podaci koje društvo posjeduje u svojoj bazi poražavajuči. Žene s invaliditetom trpe nasilje na telmelju svog invaliditeta.

11.03.2016

11.03.2016-1

11.03.2016-4

 

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content