Vijesti

Naslovna » Vijesti » Svjetski dan multiple skleroze – 26.05.2022 u 10,00 sati

Svjetski dan multiple skleroze – 26.05.2022 u 10,00 sati

Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, dana 26. svibnja 2022, obilježava Svjetski dan multiple skleroze. Centralno obilježavanje biti će na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku s početkom u 10 sati. Početak samog obilježavanja krenut će sa šetnjom osoba oboljelih od multiple skleroze zajedno sa svojim osobnim asistentima, volonterima i zaposlenicima od sjedišta Društva do trga, obučeni u narančaste majice tiskane s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti.


Ovo događanje je samo dio naše kampanje „Ja sam više od MS-a!“ koju u kontinuitetu provodimo od 2015. godine. U kampanju se do sada uključilo mnogo javnih ličnosti, kao i osoba s MS-om koji u sklopu kampanje dijele svoje priče sa MS-om. Svrha kampanje je podizanje svijesti javnosti o multiploj sklerozi, izgraditi i unaprijediti prijateljstva, odnose i povezanost između osoba u MS zajednici, naglasiti važnost povezanosti samog sa sobom i važnost brige o sebi a posebice u pandemiji koronavirusa.


Snimili smo i video o našoj udruzi koji se nalazi na našem youtube kanalu https://www.youtube.com/watch?v=IHxZT4sFh7w&t=15s  , koji uključuje i priče naših članova koji naglašavaju kako je podrška izuzetno važna, jer bitno je osvijestiti javnost da postoje osobe sa multiplom sklerozom i da nismo nevidljivi!

Multipla skleroza je neizlječiva, progresivna i nepredvidiva bolest i za uspješno liječenje i držanje pod kontrolom, važna je podrška obitelji, okoline, ali i svih dionika multidisciplinarnog tima koji moraju biti uključeni u upravljanje bolešću svakog pojedinca. Procjenjuje se da danas u Republici Hrvatskoj od multiple skleroze boluje oko 7000 osoba, a prema zadnjem službenom istraživanju iz 2018. godine koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Savezom društava multiple skleroze Hrvatske, taj broj je bio 6160 osoba. U navedenom istraživanju podaci pokazuju kako je prevalencija multiple skleroze u Republici Hrvatskoj 143,8/100.000 stanovnika, što svrstava Republiku Hrvatsku u zemlje s najvećom prevalencijom u svijetu, među kojima su SAD, Kanada i mnoge europske zemlje, poglavito skandinavske zemlje i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Podijeli:

Pretraži

Najnovije objave

Skip to content